Κυριακή 22 Ιουλίου 2012


ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΗ 2012

Η Λαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 19 Ιουλίου. Στο Υπουργείο μας “υποδέχτηκαν” με κατέβασμα των ρολών και με την με δεκάλεπτη καθηστέριση μίας δημοιρίας ΜΑΤ. ..Τελικά βρήκαμε τον τρόπο να μπούμε στο Υπουργείο και απαιτήσαμε να δούμε τον Υπουργό. Η ομάδα Σεκιούριτι που ήταν και πολυπληθής μας ενημέρωσε ότι θα συναντήσουμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Στην συνάντηση του εκθέσαμε την όλη κατάσταση με το Κέντρο Υγείας, αλλά και γενικότερα την ταλαιπωρία που βιώνουμε με το σύστημα υγείας. Ο Γενικός Γραμματέας αρκέστηκε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση επισημαίνοντας ότι πρώτιστος στόχος του υπουργείου είναι να εξοικονομηθούν χρήματα λόγω της δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα και ότι γνωρίζει τα προβλήματα και θα εισηγηθεί την ενίσχυση του Κ.Υ Λαυρίου.  Εμείς από την πλευρά μας του δηλώσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω υποβάθμιση της Υγείας και θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση της ζωής μας. 
 Η Λαϊκή Επιτροπή Λαυρεωτικής χαιρετίζει τους εργαζόμενους συνταξιούχους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και καλεί όλο τον λαό να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα γιατί τα επώδυνα μέτρα είναι μπροστά.
Στην όλη προσπάθεια για ενημέρωση του λαού για το οξυμένο πρόβλημα της υγείας και για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο, υπήρξαν και εμπόδια όπως η στάση του Διοικητή του Κέντρου Υγείας (κ. Παπασταυρόπουλο) στο Δημοτικό Συμβούλιο που μία ημέρα πριν δήλωνε ότι δεν χρειάζεται να πάει κανένας στην κινητοποίηση στο Υπουργείο γιατί το πρόβλημα έχει ήδη λυθεί...
Από ότι αποδείχτηκε από την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα όχι μόνο δεν έχει λυθεί αλλά χρειάζεται πολύς και μακρύς αγώνας για να λυθούν τα προβλήματα της υγείας Κάτι που δεν μπορούν να Κάνουν αυτοί που βλέπουν την υγεία ως εμπόρευμα και τους ασθενείς ως κόστος.
Παραθέτουμε το ψήφισμα που παραδόθηκε στο Υπουργείο.

«ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λικουρέντζο.
 
Εμείς οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, γιατροί και επαγγελματίες της Λαυρεωτικής, βρεθήκαμε εδώ σήμερα 19 Ιούλη 2012 στο Υπουργείο Υγείας για να εκφράσουμε την έντονη αντίδρασή μας ενάντια στην συνεχή υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την απαξίωση του κέντρου υγείας και του ρόλου του. Η συνεχή απαξίωση έχει ως αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι εφημερίες και να λειτουργεί μόνο χάρη της αυταπάρνησης κάποιων γιατρών που βέβαια και αυτοί έχουν χάσει την υπομονή τους.
Απέναντί μας δεν έχουμε μόνο το οξυμένο πρόβλημα του Κέντρου υγείας, αλλά ολόκληρο το σύστημα υγείας που μας ταλεπωρεί. Έχουμε απέναντί μας έναν εισπραχτικό  μηχανισμό που μας αφαιρεί από τις ήδη άδειες τσέπες μας κάποια ευρώ που έχουμε ανάγκη. Φυσικά μιλάμε για τα εισιτήρια που έχουν μπει στα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία. Επίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλοί συνάδελφοί μας υποχρεώθηκαν να πληρώσουν τα φαρμακά τους γιατί υπήρχε η γνωστή άρση της πίστωσης από τους φαρμακοποιούς. Ενώ το πιο τραγικό είναι αυτό που συμβαίνει με όλους όσους είναι αποκλεισμένοι από  τις παροχές υγείας, λόγω αθεώριτων βιβλιαρίων υγείας, επειδή λόγω της κρίσης βρίσκονται στην ανεργία για μεγάλο χρονικό διάστημα .   
Κύριε, Υπουργέ,
Ξέρουμε πολύ καλά ότι απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Μπροστά όμως στο ζήτημα της υγείας δεν μπορεί να μπαίνει κανένα εμπόδιο. Δεν μπορεί να μπαίνει η ζωή τον συνανθρώπων μας κάτω από τις δανιακές συνθήκες, τους δανιστές και τους όρους τους.
Σας ενημερώνουμε ότι, όπως η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, έτσι και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις ζωές μας!!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·      Την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.
·      Την άμεση πρόσληψη μόνιμου Ιατρικού προσωπικού για να βγαίνουν οι εφημερίες
·      Η κρατική χρηματοδότηση για υγεία-φάρμακο- πρόνοια να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από την δανειακή σύμβαση.
·      πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημοσίων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
·      Επιστροφή των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα». Να υπάρξει άμεση αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις.
·      Να μην περάσει η πολιτική απόφαση για  συγχώνευση των  Κέντρων Υγείας.
·      Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα υγείας.
·      Κατάργηση του εισιτηρίου και της συμμετοχής στις ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις, της παρακράτησης των συντάξεων των χρόνια πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.
·      Να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι. Να σφραγίζονται τα βιβλιάρια υγείας όλων, έχουν , δεν έχουν ένσημα.
·      Αμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμεΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
·      Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα και το ίδιο να γίνει (κατάργηση του 15%) και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.
·      Αμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών Εργασίας, τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας κ.ά.). Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.”




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου