Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΙΚΕΑ

Φωτογραφία από τους απεργούς έξω από τα ΙΚΕΑ στον Κηφισό .
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στα καταστήματα ΙΚΕΑ με την φυσική παρουσία μελών της διοίκησης στην απεργιακή φρουρά του καταστήματος στο Αεροδρόμιο και στο κατάστημα του Κηφισού. Ο αγώνας των συνάδελφων θέλει την υποστήριξη από όλη την εργατική τάξη για να βάλει φρένο στα μέτρα μείωσης των μισθών και απολύσεων.  

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΙΚΕΑΤο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στα καταστήματα  ΙΚΕΑ. Οι αγώνες των εργαζομένων σήμερα έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να στηριχτούν από όλη την εργατική τάξη, γιατί είναι αγώνες κόντρα στα ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία δεν  πρέπει να μην εφαρμοστούν στους χώρους εργασίας. Αυτό για να γίνει πρέπει να υπάρχει οργάνωση των εργαζομένων αποφασιστικότητα, ταξική αλληλεγγύη, σπάσιμο των ιδεολογημάτων περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων,  ανυποχώρητος αγώνας μέχρι την υποχώρηση της εργοδοσίας. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου πιστό στις αρχές της ταξικής πάλης θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους και θα στηρίξει με Κάθε τρόπο τον αγώνα τους.   

Ανακοίνωση της Επιτροπής Μεσογείων- Λαυρεωτικής του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών για τους χορηγούς στα σχολεία


Σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και η εξαθλίωση της εργατικής τάξης ολοένα και εντείνεται δίνονται «λύσεις» σε προβλήματα που απέχουν πολύ από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.   
Σε δημοτικό σχολείο στο Λαύριο αλλά και σε άλλα σχολεία της Αττικής το «ίδρυμα Νιάρχου» έρχεται να «συνδράμει» τους μαθητές στο όντως μεγάλο πρόβλημα του υποσιτισμού παρέχοντας τους το πρωινό τους με το περιτύλιγμα της προώθησης της υγιεινής διατροφής (!). Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αντιμετώπιση πόσο μάλλον λύση του προβλήματος για μια σειρά από λόγους.
Ο Νιάρχος, ένας από τους πυλώνες του εφοπλιστικού κεφαλαίου στη χώρα μας, είναι φανερό ότι δε συμπόνεσε ξαφνικά τους μικρούς μαθητές. Είναι αυτός και η τάξη του, συνολικά οι κεφαλαιοκράτες, που δημιούργησαν το συγκεκριμένο και το σύνολο των λαϊκών αδιεξόδων  ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, τους γονείς των μαθητών που σήμερα πεινάνε, φορτώνοντας τους τα βάρη της δικής τους κρίσης.
Η φαινομενικά φιλανθρωπική κίνηση του γίνεται με το «αζημίωτο» φυσικά, καθώς οι εφοπλιστές μέσω τέτοιων φιλανθρωπιών παίρνουν μπόνους ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές, την ίδια ώρα που η εργατική τάξη έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου φορολεηλασία.
Η μετατροπή των δημόσιων σχολείων σε «σχολεία Α.Ε.» επιχειρείται χρόνια τώρα μέσω του νέου σχολείου από την εκάστοτε κυβέρνηση – το πολιτικό δηλαδή προσωπικό της αστικής τάξης στην οποία ανήκει και ο «φιλάνθρωπος» Νιάρχος κόβοντας ολοένα και περισσότερο τα κονδύλια για την εκπαίδευση και επιβραβεύοντας τη χορηγία από επιχειρήσεις.
Η εργατική τάξη και η αυριανή βάρδια της, οι μαθητές μας, δεν χρειάζονται τη λύπηση ούτε τα ψίχουλα του ταξικού εχθρού της. Τέτοιες μορφές αντιμετώπισης τόσο σοβαρών και οξυμένων προβλημάτων στόχο έχουν να συσκοτίσουν το χαρακτήρα της κρίσης και τη διέξοδο από αυτήν, να προωθήσουν την κοινωνική ειρήνη και συνεργασία, να δείξουν ότι εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι μπορούμε μαζί να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις και να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις του κόσμου για να συγκρουστεί με την κυρίαρχη πολιτική της εκμετάλλευσης και της φτώχειας.
Εκπαιδευτικοί και γονείς  πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους για το πώς παλεύουν για αυτά τα ζητήματα. Παραδείγματα ταξικής αλληλεγγύης  υπάρχουν πολλά και αναπτύσσονται καθημερινά (δράσεις λαϊκών επιτροπών, εργατικών κέντρων, σωματείων) με λαμπρότερο αυτό των απεργών Χαλυβουργών που από όλη τη χώρα αλλά και από το εξωτερικό δέχθηκαν την ηθική και κυρίως υλική στήριξη των εργαζομένων με ψηλά το κεφάλι.
Η μόνη διέξοδος που θα λύσει οριστικά τα προβλήματα των εργαζομένων, που θα ικανοποιήσει τις ολοένα διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες είναι να πάρουμε συνολικά τον πλούτο που παράγουμε -και όχι τα ψίχουλα από αυτά που μας κλέβουν- και να οικοδομήσουμε τη δική μας κοινωνία.  

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου σημμετέχει στην εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ


Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης- Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Παράρτημα Λαυρίου) (Π.Ε.Α.Ε.Α-Δ.Σ.Ε)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 800 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (Χειμώνας του ΄42)

Το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Π.Ε.Α.Ε.Α-Δ.Σ.Ε) καλεί όλο τον λαό της Λαυρεωτικής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 800 και πλέον  νεκρούς από την πείνα την περίοδο της φασιστικής-ναζιστικής κατοχής τον χειμώνα του ΄42. Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 11π.μ στο μνημείο των πεσόντων από την πείνα (δίπλα στο κτίριο του ΟΤΕ).
Σήμερα που η αστική τάξη στηρίζει ναζιστικά μορφώματα για την συνέχιση της εξουσίας της, σήμερα που γίνεται βίαιη καταστροφή της εργατικής δύναμης, που οι μισθοί έγιναν φιλοδωρήματα, που παίρνονται κατασταλτικά μέτρα ενάντια του λαϊκού κινήματος, σήμερα που η δικτατορία των μονοπωλίων δείχνει τα δόντια της στους λαούς όλου του κόσμου και τους εξαναγκάζει στην πείνα, την φτώχεια, την ανεργία, σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να διδαχτούμε από την ιστορία μας, την δική μας ιστορία. Αυτή που έγραψαν με το αίμα τους, οι παππούδες μας, οι συγγενείς μας, στην διαρκή αναμέτρηση με το κεφάλαιο, την σύγκρουση με την εργοδοσία και τον φασισμό. Αυτή την ιστορία που εγγράψαν με τον θάνατο τους στην περίοδο της φασιστικής κατοχής στην πόλη μας. Δεν υπάρχει οικογένεια στο Λαύριο που να μην θρήνησε τουλάχιστον έναν νεκρό, τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τους νεκρούς του χειμώνα του 42 είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Η ιστορία διδάσκει και εξοπλίζει. Είμαστε σίγουροι, ότι οι λαοί θα ακολουθήσουν τον δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με τα μονοπώλια, θα ανακόψουν τους νέους  ιμπεριαλιστικούς πόλεμους, για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, θα στραφούν ενάντια στους αστούς της κάθε χώρας που κρατούν τον πλούτο στα χέρια τους, τον δικό μας πλούτο που εμείς οι εργάτες παράγουμε και καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα.
Τιμή στους πεσόντες από τους φασίστες.
Όλοι στην εκδήλωση την Κυριακή 25 Νοέμβρη 2012 11π.μ στο άγαλμα των πεσόντων από την πείνα την περίοδο της φασιστικής –ναζιστικής κατοχής.