Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Πανελλαδικές παρεμβάσεις για τις απολύσεις στη «Μαρινόπουλος ΑΕ»



Σε αγωνιστικές παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα της «Μαρινόπουλος ΑΕ» σε όλη τη χώρα προχωρούν το Σάββατο 31 Οκτώβρη σωματεία του κλάδου του Εμπορίου και των Υπηρεσιών και οι δυνάμεις τους στην επιχείρηση.
Απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στον «Μαρινόπουλο» να μη μείνουν απαθείς απέναντι στην επίθεση της εταιρείας, που κλείνει καταστήματα, απολύει εργαζόμενους, πιέζει παλιότερους εργαζόμενους να υπογράψουν την «οικειοθελή παραίτηση» με το «καρότο» του «μπόνους» των 1.500 ευρώ πέρα από την αποζημίωση που δικαιούνται, αλλά και φυσικά με το «μαστίγιο» της ανεργίας και της ανασφάλειας.
Να μαζικοποιήσουν το σωματείο της επιχείρησης και τα κλαδικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου, η οποία έχει επιλέξει πλευρά, δεν είναι με τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Να οργανώσουν μαζί με τα κλαδικά σωματεία και τις δυνάμεις τους στη «Μαρινόπουλος ΑΕ» την πάλη κατά των αποφάσεων της εργοδοσίας.
Σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Λαυρίου και Ελευσίνας σημειώνουν μεταξύ άλλων:
«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες στην Μαρινόπουλος ΑΕ,
Τα τελευταία χρόνια οι μισθοί μας δέχτηκαν μεγάλες μειώσεις, κόπηκαν τα επιδόματα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις γενικεύτηκαν εις βάρος της 8ωρης εργάσιμης ημέρας και της σταθερής εργασίας. Εργαζόμαστε με την απειλή της απόλυσης, του κλεισίματος των καταστημάτων, ενώ ζούμε ήδη με το μεγάλο βραχνά της ανεργίας μέσα στις οικογένειές μας.
Αυτή η επίθεση στο σύνολο των εργασιακών μας δικαιωμάτων έχει αιτία, κάποιοι βγήκαν κερδισμένοι.
Η εταιρία Μαρινόπουλος ΑΕ την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης γιγαντώθηκε. Προχώρησε σε εξαγορά άλλων μικρότερων Σούπερ Μάρκετ. με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ και να απασχολεί πανελλαδικά 14.000 εργαζόμενους.
Η Μαρινόπουλος ΑΕ παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, από τη θέση που κατέχει. Εκείνη κρίνει σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς, τα ωράρια, τις τιμές στα ράφια, τους όρους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.
Η κερδοφορία και η ηγεμονική της θέση είναι αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, στο τσάκισμα των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει.
Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της κεντρικής διοίκησης του σωματείου γιατί γνώριζε τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. δεν πήρε καμία αγωνιστική πρωτοβουλία και με τη στάση της έδειξε ανοχή, έβαλε πλάτη στην επίθεση που κλιμακώνεται.
Δεν υπάρχουν σωτήρες, ανέλαβε τώρα δράση, πάλεψε για τη ζωή σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου